Hoe diep is de Noordzee?

Tussen Japan en Indonesië is de diepste plek in de zee die we kennen. De Marianentrog is meer dan 2500 kilometer lang en 70 kilometer breed. Een Russische onderzeeër heeft het diepste punt in deze trog gemeten; dat was op 11.035 meter diepte. Op deze diepte is de druk maar liefst 1000 keer zo hoog als aan de oppervlakte.

De Noordzee is niet zo diep

Onze eigen Noordzee is vergeleken bij de Marianentrog een ondiepe vijver. Het diepste punt van de Noordzee bevindt zich bij Noorwegen en ligt op 700 meter onder de waterspiegel. Het Nederlandse deel van de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van slechts zo’n 30 meter. Hierdoor kan de zon bijna overal tot de bodem doordringen en komt er veel plankton voor in de Noordzee. De overvloed aan deze kleine plantjes maakt de Noordzee een paradijs voor vissen.

De bodem van de Nederlandse Noordzee is erg ongelijkmatig met zandduinen, zandbanken en geulen. Het grootste deel van de bodem is bedekt met zand en slib met hier en daar wat grote zwerfkeien uit Scandinavië. Deze zijn tijdens de laatste ijstijd door het bewegende ijs meegenomen.

Leven op de bodem van de Noordzee

Vooral op en in de bodem van het zuidelijk deel van de Noordzee leven enorm veel dieren. Per vierkante meter meer dan 1000! In de kustzone is overigens minder leven op de bodem. Hier ligt vooral fijn zand.

Wil je eens een bezoekje brengen aan de Noordzee en hier meerdere dagen van genieten?

Bekijk dan eens ons aanbod aan vakantiehuizen

De zekerheid van: